Denis Diderot

Denis Diderot (1713-1784) var en av de främsta upplysningsfilosoferna i Frankrike under 1700-talet. Hans mest betydelsefulla insats var att tillsammans med matematikern Jean le Rond D´Alembert redigera "Encyclopédie ou dictionnaire raisonné des sciences". Den består av 35 band och innefattar 72 000 artiklar om filosofi och vetenskap författade av fler än 140 personer, bland dem Voltaire. 1751 kom den första volymen, vilken ledde till uppståndelse bland hovet, adeln och kyrkan. Efter ett antal volymer förbjöds Encyklopedin 1759, men Diderot fortsatte att skriva och trycka den, officiellt utomlands men i verkligheten inom Frankrikes gränser.

Encyklopedin gav Diderot inte bara fiender, utan även vänner. Bland dem fanns den preussiske kungen Fredrik den store (som också hade Voltaire vid sitt hov) och Katarina den stora, av Ryssland. Katarina inköpte hans bibliotek 1765, men lät honom samtidigt behålla det och avlönade honom som dess vårdare.

Diderot var också en uttalad motståndare till slaveri och kolonialism. I "Supplement till Bougainvilles resa" (1772), går han till angrepp mot dessa företeelser. Han låter i boken en tahitier säga till en fransman: "Vi är ett fritt folk, och nu har du i vårt land framlagt en handling för vårt framtida slaveri. Du är varken gud eller demon; vem är du, då, att göra slavar?"

Encyklopedin på webben: www.lib.uchicago.edu/efts/ARTFL/projects/encyc/

Citat av Diderot:

"Jag vet inget så oanständigt, och så skadligt för religionen, som dessa vaga predikningar mot förnuftet från somliga teologer.(...)Man skulle kunna säga, när man hör dem, att människor inte kan komma in i kristendomens famn annat än som en flockdjur kommer in i ett stall, och att man måste avsäga sig sunt förnuft för att omfatta vår religion eller att hålla fast vid den. Att etablera sådana principer, upprepar jag, är att reducera människan till odjurets nivå, och att jämställa falskhet med sanning."

Tillbaka